Här har det frästs!




En sorts sork har fräst runt i gräsmattan.



En annan sorts sork fräste runt i äppelträden iklädd dotterns mjukisbrallor.

Många naturupplevelser har jag hunnit med i påsk.
Allmänt | |
#1 - - TT:

Får mej osökt att tänka på den där amerikanska filmen där sorkarna ödelägger en golfbana... minns inte vad den heter...haha.

#2 - - Beate:

1. Kallar du det för gräsmatta???????

2. Om det är du som figurerar i blågult i äppelträdet så förstår jag inte varför du tycker att du är "för liten för in kropp" eller hur det nu var...

3. Gummistövlar... mmmmhhh, nej det var nog inte du i trädet iaf;-)

#3 - - Inga M:

Egentligen funkar ju sorkar som maskar, luftar igenom gräsmattan, fast lite större format liksom. Sen är de ju föda för en del utrotningshotade rovfåglar. Ja, de är en del av det ekologiska systemet. Fast en del människor gillar dem inte förstås, undrar varför? Ren skär diskriminering av de stackars stora och klumpiga sorkarna som inte förstår bättre, bara lever som de är programmerade genetiskt, de kan inte rå för det!!!!. Det är nog förbjudet i någon djurskyddslag att diskriminera dem, jag är helt säker! Så skäll inte på dem eller ta död på de stackars oskyldiga djuren nu, de har rätt att leva de också, de fanns här före människan tror jag, så de har självklar hemortsrätt där de nu väljer att leva sina små liv. Varje ingrepp mot dem eller deras levnadssätt tror jag är att betrakta som brottslig handling och Du riskerar att återigen bli rödlistad hos någon djurskyddsorganisationsmyndighet. Passa Dig Anne, Du är ute på djupt vatten nu igen. Det här är bara ett i en lång rad inlägg som uttryckt skepsis mot olika djurarter, dödande av paddor och annat. ;-)). Jag ser i andanom hur WWF, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Djurens rätt, Djurens väl och ve, Gnagarföreningen och de andra, långsamt spinner ett nät av bevis runt Dig för att äntligen kunna slå till. Ha en bra dag!

#4 - - cecce:

Svärmors:-)

#5 - - Maggan:

Sork? Trodde det var min hund som var på tikjakt, han går under namnet jordfräsen när tikarna löper.

#6 - - Suss:

En sån där fräst gräsmatta hade vi också ett år när snön väl försvann. Hela radhusplätten var som en nyplöjd åker och nästan inget gräs alls fanns kvar. Då blev jag sorkhatare!

#7 - - Myaraq:

Din gräsmatta?

#8 - - Inga M:

Anne: BRA att Du inte dödar dem utan bara hivar ut dem som katten avlivar!!!! Det låter betryggande tycker jag. Sen tror jag att Du förväntas att inte se glad ut när Du hivar ut dem, det skulle kunna tolkas som sorkhat, och det är fult det. Och det är säkrast att Du hanterar de små kropparna av de avlidna med en viss värdighet.



Det där med landskred är smällar man får ta när man nu alldeles frivilligt valt att bo med trädgård och inte på 5:e våningen i ett hyreshus. Ingen är ju tvungen att bo i villa där vi alla vet att sorkar finns. De var ju som sagt ofta där före huset och har ett mycket starkt skydd i lagstiftningen så som urinnevånare.



Nej de här djurrättsskyddsorganisationerna träder inte in men om Du anmäler riklig sorkförekomst till dem så kan de ordna särskilda sorksafaris i området och försöka locka dit turister från Tyskland och då kan Du ta inträde och därmed bli rikligt kompenserad för olägenheten med sork. Och Du ska vara glad och tacksam för det.



Nja, rent lagtekniskt är det godkänt att skrämma med vibrator, men sorkföreningen anser ändå att det är moraliskt förkastligt, man ska vara glad över sorkbesök. ;-)). Lycka till i umgänget med de små liven. Om Du har tur så får Du höra dem pipa till varandra på kvällarna.



(Om jag nu ska vara allvarlig några sekunder så har vi testat det mot sork och det fungerar inte hos oss i alla fall, bara några dagar).

#9 - - Selma:

Ett år när vi kom till pappas färäldrahem på våren var det bar jord - sorken och allt över halvmetern hade älgen ätit upp och skitit på bron. Då var det tur att man var naturvän.

#10 - - Inga M:

Anne: Roligt att Du ser positivt på detta med sorkturism, jag tror att Du kan bli rik på kuppen. Vi får nu tillsammans göra en insats mot det här sorkhatet som hela tiden underblåses av gamla förlegade traditioner och sagor, sånt som härstammar från den tiden sorken verkligen var ett hot mot människors överlevnad. Om sorkarna åt upp skörden då så hungrade familjen, men nu är det ju bara lyxen av att ha en villaträdgård som påverkas. Den är ju egentligen helt onödig i dagens samhälle, inget som odlas där har ju med vår huvudsakliga försörjning att göra, så den får vi vara beredda att offra för enfalden (ursäkta stavfelet, det ska vara mångfalden!) i naturen. Alla som har hållit i liten brunögd sork och sett den djupt in i ögonen vet att de skrämmande sagorna har fel. Inte nog med att vår inställning till sorken styrs av gamla myter, den underblåses hela tiden av det grupptryck för hat och utrotning som brukar följa i sorkens spår. Grannar slår sig samman i maffialiknande interna grupperingar, ja de liknar faktiskt Hells Angels till sin uppbyggnad. Man utbyter hemliga knep mot sork, lägger ut olagligt gift, spårar sork och utbyter information om dagens sorkläge, till och med skjuter sork illegalt. Ja, usch ja så hemskt det kan bli har jag läst i Nya Wermlandstidningens artiklar av Karin Sidensvans.

#11 - - sdfa34:

Glöm inte att det är jägarsvinen som på många håll är orsak till dessa sorkproblem i och med att de skjutit ner rävstammen för att gynna det jaktbara matnyttiga viltet.

Tyvärr förstår dessa fjollor inte såna samband eller så skiter de i dessa såsom de skiter i så mycket annat bara det gynnar dom själv.



Se bara på hur de tillåter en stor älgstam som är orsak till att 12-15 människor dödas i viltolyckor årligen och hundratals blir så svårt skadade att de får livslånga men.

Men att ett tiotal skabbiga jakthundar dödas av varg är tillräcklig orsak till att vargstammen ska hållas på utrotningsnivå.



#12 - - awef45:

Det var för övrigt en 17-årig flicka som dödades i en viltolycka med en av Ingas älskade älgar förra året, bara några få mil norr om Årjäng.

Men visst, tänk på den livskvalitet såna som Inga får av en "blodig" älgbiff på tallriken!

#13 - - Anonym:

"Man utbyter hemliga knep mot sork, lägger ut olagligt gift, spårar sork och utbyter information om dagens sorkläge, till och med skjuter sork illegalt. Ja, usch ja så hemskt det kan bli har jag läst i Nya Wermlandstidningens artiklar av Karin Sidensvans."



Exakt samma retorik som de som förnekar förintelsen!

Men egentligen inte konstigt med centern och dess bruna förflutna och de värderingar dess företrädare fortfarande är bärare av.

#14 - - hggdtt4:

"Man utbyter hemliga knep mot sork, lägger ut olagligt gift, spårar sork och utbyter information om dagens sorkläge, till och med skjuter sork illegalt. Ja, usch ja så hemskt det kan bli har jag läst i Nya Wermlandstidningens artiklar av Karin Sidensvans."



Exakt samma retorik som de som förnekar förintelsen!

Men egentligen inte konstigt med centern och dess bruna förflutna och de värderingar dess företrädare fortfarande är bärare av.

#15 - - anne:

hggdtt4:



Vet du. Jag är ledsen, men jag skrattar gott åt det du säger. Jag tror inte det är din avsikt, men tyvärr har du den effekten.

Upp