Poetbojkott av Love Stockholm 2010






Inte bara att svenska poeter inte hyllar kungahuset och därför med mer eller mindre avsky tackat nej till att skriva kärleksdikter till Victorias & Daniels bröllop, de är vana att bygga upp sitt författarskap efter egna premisser och därför upplever uppdrag utifrån som väldigt främmande känslomässigt. Enligt Anders Olsson, Svenska Akademien.

Låt vara att denna bojkott tolkas som en passionerad handling för poesin och att man därmed kan konstatera att poesin inte är död utan lever, men har poeter verkligen det så fett att de har råd att tacka nej till uppdrag? Behöver man reagera så känslomässigt när man erbjuds jobb?

Jag antar att det där är något som jag inte begriper.

Jag är ju ingen poet jag.

Allmänt | |
#1 - - Em:

Oj! Här reagerade jag spontant med att SJÄLVKLART! Självklart att de inte kan "sälja sig". Problemet med konst som jag ser det (jag är ingen konstnär, inte mer än så som vi alla är det, men jag har tankar om hur vi kan vårda våra konstnärliga förmågor) är att det kräver en enorm självsäkerhet eller en inställning att det är givet att man kan göra det man gör för att kunna producera naturligt. Så fort man försöker pressa fram något så riskerar man att inte bli nöjd med sig själv och det förlorar man sin egen självsäkerhet. Jag har ingen aning om hur jag skall förklara detta.. Jag känner mig på hal is. Jag skulle kanske ha hållit truten från början av. Hahaha!

#2 - - Selma:

Jag tror att det är svårt att skriva skönlitterärt på kommando. Jag menar poesi (som jag inte riktigt begriper men det är ju en annan sak) måste ju på något vis bottna i en känsla. Jag tror att det vore enklare om beställningen var grötrim eller en bruksanvisning.

#3 - - Znogge:

Är man för kungahuset kan det nog vara en ära och kanske fungera att skriva på kommando. Annars inte. Känslan och äktheten...



Fast en skådespelare kan ju växla mellan många roller...

#4 - - Eva:

Hm...om man är författare eller poet (vad nu skillnaden är..?), borde det väl inte vara så svårt att skriva en hyllning till KÄRLEKEN mellan två personer. Om fantasin skulle tryta borde väl dessa poeter ha en hel drös med opublicerade texter liggandes i byrålådan som kanske kan komma till nytta.

Lite snobbigt att reagera med avsky, kan jag tycka!

#5 - - Jess:

Haha, men jag har förstått att det inte handlar om pengar, det är konsten! Så hellre hungrig och stolt, eller?

#6 - - Gun:

Att måla en tavla eller göra en teckning kräver också inspiration och tid, men konstnärer gör det på beställning hela tiden. Har man bara viljan och gott om tid på sig borde det inte vara något problem. Sen vet man aldrig om det blir bra, men det är en annan sak.

#7 - - anne:

Se vad Gun svarar och hon borde väl veta!



Och hur många författarintervjuer har jag inte läst där de konstaterar att skrivande handlar om 10 % inspiration och 90 % transpiration, rumpan på stolen alltså!



Men kanske är det annat med poeter... Eller vissa poeter eftersom ett rejält antal av de tillfrågade faktiskt tackade ja, och Anders Olsson hade själv inte haft ett problem med det.

#8 - - ansepanse:

det är nog inte lätt att bara sätta sig och försöka skriva något till bröllopet när man är en poet som skriver på känsla

#9 - - Em:

Jag tycker det är en väldigt svårt fråga och undra på om det finns ett svar. Oss emellan sagt (moahahaha!) så har jag skrivit tal för andra och texter till sånger, men dikter skulle jag aldrig kunna skriva på beställning, inte ens på min egen beställning. De blir i så fall dåliga och så tappar jag helt lusten på att skriva i långa tider sen och har jag hunnit dela med mig av det istället för att slänga det i soporna direkt blir det värre. Kanske är det olika på hur man jobbar? Vissa skriver kanske på ett kommersiellt grundlag från början, medan andra "lever" i det? Hade jag varit duktig så hade jag kunnat skriva både tal och texter till sånger på beställning, men som sagt, inte dikter. Jag ville inte ens försöka, det skulle förstöra den unika känslan som kommer när jag gör det.

#10 - - Daniel:

Pengar styr väl inte över ordets makt... eller!?

#11 - - luckeboi:

sv; det är det nog ;), en underbar plats att vara på :) Allting bra med dig?

#12 - - Em:

Sv: Jag är ju heller ingen poet, men jag vet att jag är känslig på det jag gör. Men det är kanske ett tecken på att självförtroende inte är så stärkt också? Jag vet inte.. Skulle varit intressant att höra en konstnär förklara KORTFATTAT både för och emot.

#13 - - Beate:

Är kluven i frågan... uppenbarligen för att jag är hobbykonstnär. Jag gör nästan ingenting på beställning då allamina tavlor är unika och jag vill sätta min egen prägel på den.

Däremot om någon ber mig att göra en utsmyckningsutställning, där jag får skapa precis vad jag vill, så tackar jag alltid ja.



PS. Två höjdarkommentarer till mitt gårdagens inlägg:-) Ska snart ta av mig skorna och göra ett inlägg. DS

#14 - - anne:

Em: Du är väl en poet!!! Alla de vackra och underfundiga dikter du lagt ut (och säkert har du byrån full)!



Men jag undrar ändå om inte "the cause", incitamentet, var det rätta, så skulle även kungahusetbojkottarna kunna skriva på beställning?

#15 - - Amanda:

Håller med verkligen..

#16 - - Inga M:

Alltså Anne! Nu får Du ta Ditt ansvar och plita ner något!! Du är faktiskt himla begåvad å det språkliga. Och det kanske finns pluringar att hämta också! Poesi kan jag inget om, men jag tycker att det borde vara som att twittra; ja menar säga så mycket som möjligt med så får ord som möjligt och gärna förmedla den aktuella stämningen. Det är därför jag inte kan vare sig twittra eller skriva poesi; mitt skrivande har en densitet i höjd med bomullens. Orden bara sväller ut äver alla bräddar, pöser över kanten och inget blir det sagt!! Skitt! Men förfrågan om poesi är alltså ställd till fel personer menar jag, man borde angripa twittrarna istället. De kanske är mindre högfärdiga och dessutom mutbart fattiga. Och så blir det ju garanterat I TIDEN!

#17 - - Em:

Sv: Tack! och Nja! Hahaha! Men det är många konstnärer som har dött fattiga. Vissa blev inte upptäckta, andra var faktisk så O-kommersiella och dumma(?) att de valde att inte ta betald när de kunde. Detta är kanske inte sanningen, men kanske det är det också.. Vem vet? Jag har till godo att träffa en konstnärssjäl som klarar av att kombinera sitt konstnärskap med att vara strategisk kommersiell (men så har jag inte träffat någon riktig konstnärssjäl heller ;D). (Och nu har jag gått långt över gränsen för vad jag kan argumentera med/mot, så hädanefter håller jag med om allt!! Hahaha!). Det sägs att alla kan köpas och det är nog rätt, men det är frågan till vilket pris. Jag TROR faktisk att en konstnär kan förlora sin förmåga om de säljer sig på fel sätt och många konstnärer är medvetna om det. Det är trots allt ett utövande som kommer inifrån.

#18 - - anne:

Inga: Twitterpoeter!!! Där sa du något! Twittrandet kan ju ha en haikutendens stundtals!

Upp